Saltar al contingut

Multa de 90.000€ a Vueling per incomplir l'Accessibilitat Web

11 agost, 2023

El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 va imposar una sanció de 90.000 euros a l'aerolínia Vueling (filial d'IAG) degut al manteniment d'una web que no té accessibilitat per a persones amb certes discapacitats. La resolució, signada pel secretari d'Estat Nacho Álvarez, assenyala que la companyia espanyola incompleix 26 dels 38 indicadors requerits per la llei. La sanció es qualifica com una infracció «greu en el grau màxim», ja que Vueling ja havia estat objecte d'una inspecció i una sanció similar el 2015.

Des d'aleshores, segons el document, "no ha treballat en la millora de l'accessibilitat de la pàgina web". L'accessibilitat web de Vueling amb prou feines ha millorat, ja que el 2015 s'incomplien 27 dels 38 requisits, 17 dels quals en més del 90% de les pàgines. El 2018, aquesta xifra va disminuir a 26 incompliments, 15 en més del 90% de les pàgines. Els incompliments de criteris del nivell A van passar de 13 el 2015 a 11 el 2018.

La investigació i l'expedient sancionador van començar el 2018 després que un usuari denunciés Vueling per incompliment de les condicions d'accessibilitat per a persones amb discapacitat. Un informe del Centre Nacional de Tecnologies de l'Accessibilitat (CENTAC) va assenyalar que només es complien totalment 4 dels 38 requisits exigits, mentre que 26 requisits no es complien gens ni mica. Dels 16 errors detectats, més de la meitat es trobaven a la majoria de pàgines, cosa que indicava un problema sistemàtic d'aplicació dels criteris d'accessibilitat.

A més, 11 dels errors es concentraven al nivell A de prioritat, que es considera obligatori. Les deficiències afectaven la perceptibilitat, l'operativitat i la comprensibilitat, cosa que obstaculitzava significativament l'accés de persones amb discapacitat visual, motriu i cognitiva.

El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 va afirmar que Vueling no va prendre mesures substancials per millorar el compliment de les normatives vigents, cosa que va resultar en la sanció. L'empresa ha manifestat que al voltant del 50% dels indicadors requerits ja estan implementats i que estan treballant a l'aplicació de la resta.

© 2024 Accesia Soluciones SL – Tots els drets reservats